Tizennegyedik Adás

2013-02-07

Nagy visszatérés. Új Mikrofon. Vettem végre egy Monacor Stage-Line MIC-et. Csaba sielésből én a sitteszsákok birodalmából térem vissza. Mindketten elmeséljük az élményeinket, így nem kerülhetjük el a snowboard és az “új műterem” témákat. Beszélünk a tanulásról, a snowboard kötésemről, és Csabáék új felszereléséről. Az adás elején fotóválogatás nehezíti a beszélgetést, bebizonyosodott, hogy nem tudok egyszerre több felé figyelni ezért ezt hamar abbahagytam és amit addig leválogattam, gyorsan megosztottam Csabával. A képekről nem nagyon beszélünk – hamarosan meglátjátok őket – viszont mesélek legújabb kedvenc alkalmazásomról a Dropboxról. Utazási élményeinket is megosztjuk veletek, Csaba rengetek “table dance” helyet talált Ausztriában, én pedig “sexshop” tapasztalatimat osztom meg veletek Norvégiából. Beszélünk a négerekről, cigányokról és a melegekről, próbáljuk megfejteni a helyes szóhasználat módját. ÉN személy szerint nem ragaszkodom a politikaileg korrekt kifejezésekhez, hiszen sem a négerekkel, sem a cigányokkal, sem a melegekkel nincs semmi problémám, így aztán belső késztetést sem érzek arra, hogy szépítsem a nevüket. Utólag be kell vallanom, talán a “buzizás” csúnya dolog és a “meleg srác” kifejezés talán helyesebb…az adásból ez nem derül ki. Eláruljuk, hogy mit csinálnak a brittek és a norvégok ha ne adj isten tele lenne az orruk takonnyal. Szóba kerülnek más kultúrális különbségek is, pl. a közlekedés és dohányzás. Szóba került még Csernus Imre is, éppen az adás napján fotóztam, annyira friss volt az élmény, hogy konkrétan az interjúról érkeztem az adásra. Mesélek arról, szerintem hol tartok most a fotózásban, megint szóbakerültek a fejlődési lehetőségek, élmények melyekről nagyon nehéz beszélni. Szóba kerül még a legénybúcsú, Csabának különösen aktuális a téma. Napi aktualitás a Facebook bejelölés, éppen az adás elött utasítottam vissza egy “barát” bejelölést, erről is beszélgetünk. A végén dícsérjük kicsit az iPhone-on futú új GoogleMaps navigációt. Az utolsó percekben pedig magáról a podcastről elmélkedünk és megvolt a Cliffhanger is!

6 hozzászólás

 1. Rico szerint:

  Az én reakció-ingerküszöbömet a múltkor is megütöttétek a “hogyan húzzunk át szöveget facebook postban” kérdéssel 🙂 Klassz a podcast, én meg szoktam hallgatni. Csak így tovább!

 2. dan szerint:

  Sziasztok!

  Elsősorban Petihez kötődő kérdést tennék fel. Érdekelne, hogy neked milyen végzettséged van, – ha nem túl indiszkrét a dolog. Illetve az is, hogy mi kell ma ahhoz, hogy egy fotós “hivatalosan” végezhesse munkáját? Kell-e hozzá az a bizonyos OKJ-s papír, hogy fotósként egyéni vállalkozó lehessen valaki? Azért is érdekes kérdés ez, mert ezen képzések létfontosságának kérdését már ti is feszegettétek.

  Az adások egyre jobbak, most ugrok neki ennek a tizennegyediknek is, kíváncsi vagyok, milyen minőséget dob az új mikrofon!

  Így tovább srácok és köszönjük!

 3. Daniel szerint:

  – Most egyszerre beszélünk?
  – Egyszerre, de érdekes mind a kettő..

  😀

 4. Láng Péter szerint:

  Dan, meleget kérdezel, remélem azért mert tudod a választ és válaszban megírod a tutit. 🙂 Nemrég egy fotósiskolával egyeztettem az ügyben aki kért NAV állásfoglalást, miszerint NEM szükgéses efféle papír. Nekik az oktatáshoz kellett a hivatalos válasz. Mégis ha olyan fotósokat kérdezel akiknek van, egyértelműen az a válaszuk, hogy kell az OKJ-s papír. Nyilván azért, hogy letörjék a kezdők kezdeti lelkesedését, nem mintha amúgy könnyű szakma lenne a fotósé. Ha olyanokat kérdezel akiknek nincs, akkor a válasz általában nem kell papír. Én hivatalos úton is próbáltam utánajárni, és azt a választ kaptam, hogy elég ha a cégbe fel van véve mint tevékenységi kör. Én ehhez tartom magam. A fotográfiában nagy arányban az érzék, a tehetség, a szorgalom útján érhetsz el sikereket, és nem az iskolában tanultak alapján. Persze kell az alap, de ezt sokféle képpen megszerezheted. Az üzleti korrektséget megintcsak nem a suliban tanítják, ehhez is érzék és talán otthonról hozott értékek kellenek. Ezért nem csodálkozom, hogy a NAV nem köti papírhoz a fotográfia üzleti művelését, de pl. doktor nem lehetsz csak úgy. Egy későbbi adásban visszatérünk a kérdésre, mert engem is foglalkoztat!