HP72 – A Görbe Monitor

2015-12-29

Teljesen random jelentkezünk újabban, annyira meglepő módon hogy mi magunk is meglepődünk. Ezúttal én voltam meglepődve – Csaba meglepő felkészültséggel mesélt az új monitorjáról és az idei boardozásról.

Én a D4s kezdeti tapasztaltaimat próbálom megosztani veltek. Egy nyár közepi hallgatói kérdést is feldolgozunk.

5 hozzászólás

 1. Kendli Mátyás szerint:

  Helló Peti!

  Napokban hallgattam meg a tripodcast-el közös adásotokat, és ott beszéltetek backupról. Felmerült a kérdés, hogy bakcupra milyen képeket raksz el? Gondolok itt arra h RAW vagy csak JPEG? Minden lőtt képet (ami persze valamennyire használható, de nem ment ügyfélhez) vagy csak a kiválogatottat?
  Ezen én is gondolkodtam többet, és csak a JPEG mentéssel az az aggodalmam, hogy ha esetleg később újra előveszem és módosítanék rajta valamit (mert tanultam új technikát stb. ) akkor hiányozna a raw.

  Második kérdésem, és erről lehet korábbi adásban beszéltél akkor viszont bocs, hogy mint szabadúszó fotós, használsz valamilyen „to do ” listát vagy rendszert? Ismered a GTD? Kiváncsi vagyok véleményedre ilyen témában.

  Jó lenne podcastban hallani ezekről, hátha mást is érdekel. Vagy ha már volt ezekről szó akkor privátban is.

  Üdvözlettel:
  Matyi

  • Láng Péter szerint:

   Szia

   Munka jellegűtől függően elrakom akár a RAW-kat is. Esküvők esetében mindig elég sokáig elrakom a RAW-kat, de rendezvényfotóknál csak a jpg-ket. A leadott jpg-k amúgy is dropboxba mennek, ami megvan HDD-n és megvan a felhőben. Ez már eleve backupolva van + ott van a dropbox backup is.

   Pontosan az általad is említett „fejlődési faktor” miatt teszem el a számomra fontos munkákat + az emberi tényező miatt, lehet hogy egy fotó később értékelődik fel, ilyenkor jól jöhet ha megvan a teljes RAW állomány. Családi eseményeknél pl. egy családtag szomorú halála lehet ilyen.

   Miféle „To do” ra gondolsz? Mesélj a GTD ról, érdekel!

   Mesélek róla de ha konkrét tapasztalatod van és elmondanád szóban, szólj! érdekel.

   Péter

 2. phermous szerint:

  Sziasztok!

  Kicsit le vagyok maradva, most jutottam csak el eddig a részig.
  1) Pontosan milyen monitort vett Csaba? (Igen, a részben elhangzott a típusszám, de nem találom 😛 )
  2) Csabának igaza van abban, hogy a többszörös elázás tönkretehet egy ilyen kirándulást. Viszont nem túl drágán remek esőnadrágokat lehet vásárolni, amik egy esőkabáttal kiegészülve elég hosszan és jól védenek.
  3) Magyarországon mindenhol lehet vadkempingezni, ahol nincs kifejezetten tiltva. Talán a legfontosabb ezzel kapcsolatban, hogy úgy illik otthagyni egy táborhelyet, mintha ott sem jártál volna.
  4) A tűzgyújtás az más tészta. Védett területeken csak a kijelölt helyen szabad, és ott is csak akkor, ha épp nincs tilalom. Erről érdemes előre tájékozódni. (http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=monitor_tuzgyujtasi_tilalom) Az aktuális területre vonatkozó szabályokról a helyi erdészetnél tudsz informálódni. (2016-ra már majdnem mindnek lett használható honlapja.)
  Üdv:
  Marci

  • Láng Péter szerint:

   Hi

   1, írtam Csabábak hogy válaszoljon

   2, A GoreTex-es cipőm is simán beázik azóta hogy egyszer eláztattam rendesen. Hiába impregnáltam újra, nem tudja már azt amit gyárilag tudott, de igaz, hogy felkészültséggel sokat lehet javítani. Miután éltem Norvégiában, van esőnadrágom – a sima nadrága lehet rávenni. Elég jó cucc.

   3, Azóta beszéltem túravezetővel, adás is lett belőle. Ki is rakom mindjárt. Köszönöm a Linket!

   Péter

 3. Csaba szerint:

  Szia Marci,

  a monitorom egy LG 34UC97
  a masik amivel szemeztem az LG 34UM95 lett volna. Ugyanazt tudja, csak nem gorbitett.
  Mindketto Thuderbolt csatlakozos. Letezik Thuderbolt nelkuli valtozat is beloluk, ami olcsobb valamivel.

Leave a Comment